Скандали и пиене на кафе със “съмнителни бизнесмени белязаха престоя му в

...
Скандали и пиене на кафе със “съмнителни бизнесмени белязаха престоя му в
Коментари Харесай

Назначен като съветник, май Алексей Петров бе истинският шеф на ДАНС

Скандали и пиянство на кафе със  “съмнителни ” бизнесмени белязаха престоя му в организацията

 

Алексей Петров работи в ДАНС още от основаването на организацията в края на 2007 година Тогава е конфиденциален помощник и никой не знае за това. Всъщност ДАНС е извадената от Министерство на вътрешните работи Национална работа “Сигурност ”, където Алексей Петров е работил още от 1999 година Длъжността му е загадка.

 

През март 2008 година избухва скандал сред някогашния началник на ГДБОП Ваньо Танов и вътрешния министър Румен Петков. В чуване в Народното събрание Танов споделя за среща на Петков с Братя Галеви. Той дава отговор, че срещата е била регламентирана и е със съдействието на чиновник на Министерство на вътрешните работи. В тази история излиза наяве, че това е някогашната барета, осигурител и противоречива персона Алексей Петров. Разкрит, той към този момент не може да бъде конфиденциален помощник или офицер по внедряване в незаконния свят. И ръководителят на ДАНС Петко Сертов го назначава за собствен консултант. Публична загадка е, че новата организация, основана по времето на Сергей Станишев като министър председател, е ръководена тъкмо от Петров и в неговия жанр. Това продължава повече от година – време, което ще се запомни с няколко шумни абсурда.

Най-големият е с създаването “Галерия ”. След излизането на Алексей Петров от ДАНС се появява вестник със същото име.

По оперативното дело в ДАНС бяха подслушвани публицисти, политици и предприемачи поради теч на информация към медиите, които разгласяват сериозни материали за Алексей Петров. По това време той към този момент е консултант на ръководителя Петко Сертов. Мотивите за него са приключване на класифицирана информация от ДАНС. Тя се разгласява първо в анонимния уебсайт “Опасните вести ”, а умишлен за създател на публикациите е журналистът Огнян Стефанов. По това време той е основен редактор на “Фрогнюз ” с издател предприемача Младен Мутафчийски. На 22 септември 2008 година Огнян Стефанов беше свиреп пребит пред столичен хотел от маскирани мъже с железни пръти. Беше в кома и оцеля по знамение. Престъплението не беше разкрито. Стефонов постоянно е твърдял, ча Алексей Петров стои зад поръчката да бъде пребит.

 

През юли 2013 година ДАНС разсекрети част от създаването “Галерия ”.

Започнаха инспекции на прокуратурата. Сформира се и парламентарна комисия по случая. На нея стана ясно, че чиновници на ДАНС, измежду които Алексей Петров и Велин Хаджолов (шеф на щурмовия отряд ОСА, основан по концепция на Петров), са правили нерегламентирани разпити. Викали са в организацията Младен Мутафчийски, Огнян Стефанов и административния секретар на “Фрогнюз ” Йоргос Пецас, който е качвал материалите в уеб страницата “Опасните вести ”. Тримата били подлагани на психически тормоз. Това е изводът на парламентарната комисия по случая.

Мутафчийски, Стефанов и Пецас са единствено част от хората, които са били викани в ДАНС “на кафе ”, както беше съвременно да се споделя по това време.

Други, които са викани за профилактика са Николай Маринов-Малкия Маргин, Златомир Иванов-Златко Баретата и доста други. Според шефа на отряда ОСА Велин Хаджолов тези срещи “на кафе ”, както и акциите на ДАНС са предотвратили доста закононарушения.

 

Алексей Петров е основно настоящо лице и по абсурда с изчезналия отчет на ДАНС от 2008 година за корупция по висшите етажи на властта при ръководството на тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев. Документът му е изпратен през октомври същата година, когато Алексей Петров още е в ДАНС. В края на мандата на тройната коалиция през 2009 година излиза наяве, че Станишев не го е върнал в регистратурата, както е по закон. През октомври 2009 година Алексей Петров носи оригинала на отчета на новия министър председател Бойко Борисов, който оповестява обществено обстоятелствата по случая. Това се случва месец откакто Петров напуща ДАНС и два месеца преди да бъде задържан по делото “Октопод ”. Тогава Бойко Борисов споделя, че Петров му дал отчета като “лоялен жител ”. По-късно Сергей Станишев обществено питаше по какъв начин Алексей Петров има този отчет. Прокуратурата упрекна Станишев за изчезналия отчет, само че отминалостта за закононарушението изтече и той не беше наказан. Алексей Петров беше очевидец по това дело, както и някогашният ръководител на ДАНС Петко Сертов.

 

По времето на Алексей Петров като консултант той влезе в изострен спор и със зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, който беше умишлен за близки контакти с Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски. Драшков беше уволнен от Сергей Станишев през 2008 година, само че по-късно се върна, откакто апелира в съда. През 2012 година напусна поста по свое предпочитание. Драшков беше и очевидец по делото “Октопод ”.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР